Múzeumbarát tábor a Helytörténeti Múzeumban

Ma már hagyományosnak mondható táborunkat 2023. június 26. és június 30. között szerveztük meg a városi óvoda Ficánka és Delfin csoportjai óvodásainak.

A tábor témájának a fenntartható életmódot választottuk, mert egyre nagyobb hangsúly tevődik a fenntarthatóság és környezeti nevelés kérdéskörére.

Mai világunk folyamatosan arra „kényszerít” bennünket, hogy újragondoljuk hagyományainkat, szokásainkat a környezettudatosság szempontjából, hogy élménnyel és cselekvéssel teli mindennapi tevékenységekben tudjunk hatékonyan szemléletet formálni.

A program során megismertettük a gyerekeket ezekkel a lehetőségekkel, természetesen az ő korosztályuknak megfelelő módszerekkel: úgymint élményszerző kirándulás, környezeti tapasztalat, vizuális ismeretek, kézművesfoglalkozások.

Gyógy-és fűszernövényeket gyűjtöttünk, rendszereztünk, fűszerkertet alakítottunk ki a múzeum udvarán, háztáji gazdaságokat látogattunk meg.

Kirándulásokat tettünk több helyre is (Szarvas Körösvölgyi Látogatóközpont, Tiszakürt Arborétum), a témával kapcsolatban.

Ellátogattunk Németh György népi hangszerkészítőhöz, aki különböző eszközökből készít újrahasznosított hangszereket.

Bemutattuk a gyermekeknek a szappankészítést, a papírmerítést, valamint gyógynövényes krémet is készítettünk Lendvai Edit kézműves irányításával.

Rendezvényünkre meghívtuk a városi Nőklub tagjait, velük közösen készítettünk házi lebbencset, melyet a tábor zárásaként elfogyasztottunk.

A tábor lebonyolítói: Bíró Piroska, Harangozóné Tóth Éva, Szabóné Nagy Erika.

Köszönjük szépen minden közreműködő segítségét!