NEMZETKÖZI RENDEZVÉNYEK

Múzeumunk kezdeményezésére indult el 2005-ben a nemzetközi tudományos-ismeretterjesztő program a Határok nélkül. Hagyományőrző kézművesség Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Sajó völgyében, Háromszéken és Burgenlandban, 2009-ben készítettük elő Körmönfontak. Fonatok, csomók, bogok című harmadik rendezvénysorozatát a Damjanich János és a Túri Fazekas Múzeummal közösen. 2010 során Szolnokon és négy külföldi helyszínen rendezünk kiállítást, bemutatókat, foglalkozásokat, kézműves vásárokat. A program honlapja és CD lemeze a Kunszentmártoni Múzeumban készült (www.fonatokcsomok.eu)

A külföldi rendezvények során szoros kapcsolatunk alakult ki a Céhtörténeti Múzeummal Kézdivásárhelyen, a Burgenlandi Tartományi Múzeummal Kismartonban és a Bányászati Múzeummal Rozsnyón.

 

A  Milánói  Világkiállítás

A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum 2015-ben a Milánói Világkiállítás részeként október 15 és november 5. között tárlatot  rendezett „ Ma is élő örökségünk- A korong mestere : a kunszentmártoni Bozsik Kálmán  fazekasmester „ címmel .A kiállítás színhelye Varese tartományban a világörökség részét képező Santa Maria del Monteban Augusto Caravati Úr kiállítótermében volt, amely lenyűgöző történelmi és kulturális emlékhely. A tárlat népszerűségét mutatja, hogy csak az utolsó hét végén 250 látogató tekintette meg. A tárlaton helyet kaptak Bozsik Kálmán kerámiái által ihletett modern alkotások is, Mucsi Ferenc cserepei és Ország László hímző, népi iparművész, valamint hímző köre textiljei.