Beporzók napja

Beporzók napja (március 10.)
A múzeumok is tesznek a jövőért. 2020-ban a mi múzeumunk is csatlakozott az országos programhoz, melyben a természetvédelmi jeles napot „ünnepeljük”. A program célja felhívni a figyelmet a beporzás fontosságára és tájékoztatást, iránymutatást adni a beporzó rovarokról, védelmük lehetőségeiről. A rovarok számának csökkenése komoly problémát jelenthet az élelmiszerellátásban, mivel a termesztett növények kétharmada, élelmiszereink egyharmada függ a beporzóktól. Mit és milyen minőségben fogyaszthatunk majd, ha nincsenek, akik elvégzik a beporzást?
Ahhoz, hogy a program elérje a célját és együtt tehessünk a jövőért, múzeumunk mindenki számára elérhetővé teszi az idei programjának egy részét.

Foglalkoztatófüzet
Ez a játékos feladatgyűjtemény általános iskola 3. és 4. osztályos diákjainak készült. Kitöltésével főként a beporzó rovarok, állatok ismertetését segítjük, jól kiegészíti a környezetismeret órán tanultakat, de más tanórákhoz is ihletet adhat a pedagógusok számára. A hozzá tartozó megoldókulcs nem csak a feladatok megoldásait tartalmazza, hanem bővebb, a feladatok kapcsán felmerülő esetleges témákhoz is ad némi információt.

Letöltés:

Kvízjáték
A beporzás témaköréhez sokszínűen kapcsolódó kvízjáték inkább a középiskolás korosztály és az azon felüliek számára nyújt kellemes időtöltést, mely során tágíthatják látókörüket. (A játék eredetileg a múzeum facebook oldalára készült, de hasznos időtöltés lehet bármikor, akár egy családi eseményen vagy baráti összejövetelen is.)

Letöltés

Rovarhotel, rovartanya, darázs-garázs, méhecskehotel
Ezek az elnevezések mind egyet takarnak. Szállást a hasznos rovaroknak. A farönkökbe fúrt lyukakkal fészkelőhelyet biztosíthatunk a magányosan élő, beporzást végző méheknek, például a faliméheknek. A rovarhotel elkészítése többféle anyagból és megannyi módon történhet, ehhez mutatunk egy nagyon egyszerű megoldást, ami alapján bárki készíthet sajátot.

Videó:
Rovarhotel készítése a legegyszerűbb módon

További példák, ismertetők a rovarhotelekről:
Rovarszallo-altalanos-bemutatas.pdf
Egy rovarszálló kivitelezése.pdf
Rovarbarát kert létesítése.pdf

A témával kapcsolatosan youtube csatornánkra az alábbi három videó készült:
A méhek és az ember kapcsolata – A méhészet története
A házi méh szerepe a beporzásban
Beporzó banda

Továbbá ajánljuk még:
Mézes gondolatok című vándorkiállításunkat (jelenleg Szerencsen, a Zempléni Múzeumban)
Hegedűs Krisztián: Méhészélet Kunszentmártonban c. kiadványát, amely az alábbi linken letölthető