Nagy Sándor

Nagy Sándor

Nagy Sándor cukrászmester

(1885–1958)

Nagy Sándor 1885-ben Kunszentmártonban született. Két leánytestvére után ő volt a harmadik gyermek. Hat elemi iskolai osztályt végzett, majd Zsibrita Mátyás mézeskalács-bábosnál inaskodott. Nagy Sándor nem elégedett meg mestere tudásával, évekig vándorolt, míg megtanulta a torta, a linzer, a cukorka, a grillázs stb. készítését. Későbbi sokoldalúsága a mesterségben ennek köszönhető.

1909 végén üzletet nyitott a Zsinór úton. Műhelye a Deák Ferenc utcában volt. Segítője és társa Vígh Ida lett, akit 1911-ben vett feleségül. Ettől kezdve ő szolgált ki az üzletben. Nagy Sándort 1914-ben vitték el katonának. 1918-ban hazajött, s a műhelyt rögtön az üzlet mellé telepítette. Cukrászdája egyre népszerűbbé vált a helyi lakosok és a Tiszazugban élők körében.

Nagy Sándor a kunszentmártoni iparosok között nagy tekintélyt szerzett szakmai tudásával, s az igen jól jövedelmező üzlettel. Tagja volt az Ipartestületnek, alapító dísztagja az Iparoskörnek, a Kereskedelmi Kör pártoló tagként, a Polgári Iskola alapító tagként tarthatta számon. Nagy Sándor 1942 februárjában vonult nyugalomba, és átadta üzletét sógorának, Vígh Istvánnak. 1958. augusztus 14-én, 73 éves korában halt meg Kunszentmártonban.

Lásd: KIADVÁNYAINK, JELES KUNSZENTMÁRTONIAK