Bencsik Márta

Bencsik Márta szalmafonó, Népi Iparművész

szalmafonó, Népi Iparművész

  • 5451 Öcsöd, Lenin u. 3.
    +36 56 816 008
    +36 70 213 16 98

A kézművesség szeretetét a szülői házból örököltem. Szüleim mindketten sokat kézműveskedtek, így nekünk gyermekként természetes volt a kezünkbe kerülő anyagok formálhatósága, fonhatósága.

Az első munkahelyem a Békésszentandrási Szőnyegszövőben volt 18 évig. Kézi csomózású perzsaszőnyeget szőttem. Közben édesanyámmal koszorúkat kötöttünk, köztük szalmakoszorúkat. Ez volt az első alkalom, hogy a szalma megmunkálásával kapcsolatba kerültem. 1995-től Békéscsabán folytattam tanulmányaimat. Végzettséget szereztem kosárfonó, szövő szakmából és azok oktatásából, szalma, csuhé, gyékény szakmából és oktatóként, játszóház vezetői és középfokú közművelődési szakmákból. Elkészített tárgyaimat folyamatosan zsűriztetem. E nyár érlelte anyagok magukban hordozzák a nyár melegségét, az anyag szépségeinek tárgyként való megjelenését, a lélek nyugalmát, az alkotás örömét, szépségét, a harmóniát, az életet.

2004-ben szalmafonó Népi Iparművész címet nyertem. Számos pályázaton díjazták munkáimat. Mint oktató, tíz éve oktatom a szalma- és csuhéfonás fortélyait Békéscsabán. Tanítottam nyári táborokban az ország különböző helyein, sőt külföldön is. A következő években szívesen fogadnám idehaza a látogatókat és tanulni vágyókat, a népi kézművesség szépsége iránt érdeklődőket.