Szűcs Imre

Szűcs Imre

Szűcs Imre cipészmester

(1921–2008)

A mester 1921. december 14-én született Kunszentmártonban. Édesapja már gyermekkorában komoly balesetet szenvedett, s egyik lábát nem tudta használni. Nem sok lehetősége volt tehát a továbbtanuláskor a szakma kiválasztásánál: így lett cipész. A legidősebb fiúként már 12 évesen a család fenntartója lett.

A négy keserves tanulóév alatt sokszor még a havi egy pengő hetven fillér biztosítási pénzt sem tudta kifizetni. „A tíz- húszfilléres borravalókból szedtem össze a pénzt, amelyet tehetősebb családoktól kaptam. Nagyon nehéz volt. Édesapám öreg kaptafáit árultam a piacon, egy párat 40 fillérért. A gyerekek, a komák csúfoltak: „a tönkrement cipész”. Végül mestere segített a fiatal fiún és kitűnő tanulmányaira, példás magatartására tekintettel kifizette a biztosítást. Szűcs Imre kitűnő eredménnyel szabadult fel, s már ekkor elismerő oklevelet kapott a debreceni kereskedelmi és iparkamarától. Mintegy 70 cipészmester lehetett akkoriban Kunszentmártonban, az 5-6 papucsos és 5-6 csizmadia mellett.

26 évesen nősült meg és két gyermeke született. 13 éven át vezette saját cipészműhelyét. l960. január 1-én lépett be a cipész szövetkezetbe, de 1961 szeptemberében már a martfűi Tisza Cipőgyár alkalmazta. 22 évet töltött cipészként Martfűn. Háromszoros kiváló dolgozóként ment nyugdíjba.