EGYESÜLETEK, KLUBOK, ALKOTÓKÖRÖK

A múzeum egy egyesületnek, egy klubnak és egy képzőművészeti alkotóközösségnek ad otthont, melyek heti, havi rendszerességgel tartják összejöveteleiket, ill. évente egyszer nyári táborukat.

 

KUNSZENTMÁRTONI GYŰJTŐKLUB

Első alkalommal 2003 októberében ült össze néhány lelkes gyűjtő, hogy megalakítsák kunszentmártoni klubjukat. Gyűjtőkörük igen színes képet mutat (érmék, képeslapok, katonai relikviák, helytörténeti emlékek stb.). A 12 főből álló klub tagjai minden hónap utolsó péntekén jönnek össze a múzeumban.A tagok már több alkalommal mutatták be kiállításokon gyűjteményeik egyes darabjait, s számos kiadvány, rendezvény sikeréhez járultak hozzá.
A klub minden érdeklődőt, leendő gyűjtőt szívesen fogad.

 

SZILÁRDFY JAKAB VÁROSVÉDŐ ÉS HAGYOMÁNYŐRZŐ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Szilárdfi egyesülethez

Egyesületi ülés

Az egyesület 2001-ben alakult tizenhat kunszentmártoni magánszemély elhatározásából. A megalakulás óta létszámuk 25 főre emelkedett. Mint ahogyan az alapító okiratban is megfogalmazták, az egyesület célja Kunszentmárton város épített környezetének, természeti értékeinek védelme, a múlt tárgyi emlékeinek és szellemi örökségének felkutatása, azok közkinccsé tétele. Ennek a célnak megfelelően folytatja tevékenységét a város lakóinak támogatásával. Munkájuk példaként a könyvkiadás terén, vagy a gyermekek számára rendezett értéktár- tábor szervezésében, lebonyolításában is megmutatkozik.

CSENGED NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET

Foglalkozás

A Csenged Népművészeti és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület a paraszti kultúra hagyatékának felújítását és feldolgozását végzi. Kunszentmártonban működik, de a Győr-Sopron megyei Kapuvár 19-20. századi paraszti hagyatékának textiljeit is feldolgozza. A Csenged, a Kunság, a Jászság hímzéseit, az Egyházi és Úri hímzéseket, valamint a Kárpát-medence magyarlakta vidékének hímzéseit kimagasló színvonalon készíti.
Elismeréseik: Kiváló Együttes cím, SZÖVOSZ-nagydíj, SZOT-különdíj, TOT-fődíj, Gránátalma-nívódíj, a Népművelési Intézet nívó díja, Tavaszi fesztivál-díj, Mesterremek díj, valamint közel harminc megyei és egyéb nívódíj.

Az egyesület remekeit eddig több mint száz kiállításon tekinthette meg a nagyközönség.

ALKOTÓK SZABAD TÁRSASÁGA

2001-ben alakult meg az Alkotók Szabad Társasága, mely nyaranta tartja művészeti alkotótáborait. A tábor célja, hogy a képzőművészek egyéniségüknek és látásmódjuknak megfelelően, egyénileg, de közös szervezetben keressék és örökítsék meg Kunszentmárton és környéke életét, természeti és épített szépségeit. A tábor művészeti színvonalát emelik a meghívott neves művészek látogatásai és előadásai.

A város kiemelt rendezvényeihez – Zenei Fesztivál, Városnap, Márton Nap – szervesen kapcsolódnak a Társaság és az Alkotótábor kiállításai. Az elmúlt években az alkotótelep munkáiból kiállítottak még: Martfűn, Szegeden, Tiszaföldváron és Szentesen. A Társaság 2011-től a Plébánia épületében tevékenykedett, s 2016-ban tért vissza ismét a múzeumba.

Elismerések:
2003-ban a tagok egyenként megkapták a Város Művészeti Díját.
2004-ben Jász-Nagykun-Szolnok Megye Képző és Iparművészeti Tárlatán a Magyar Művelődési Intézet Művészeti Programok Főosztályától a csoport különdíjat kapott.
2005-ben már 12 tag vett részt ezen a seregszemlén, ahol a zsűri elismerően nyilatkozott a csoport munkájáról és jutalomban részesítette.
2006-ban a Magyar Kultúra Napja megyei ünnepségén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Közalapítvány Elismerő Díja Emlékérmet kapta.
2006 áprilisában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Közösségi Díját kapta.
2010-ben, a kultúra napján társaságuk a Város Közművelődési Díját vehette át.