Mucsi Ferenc

Mucsi Ferenc fazekas

fazekas

  • 5440 Kunszentmárton, Attila út 20.
    +36 70 420 61 55
    f.mucsi@citromail.hu

1974. október 13-án születtem Kunszentmártonban. Az általános iskolában egy kirándulás során találkoztam először a mezőtúri fazekassággal. Akkor döntöttem el, hogy fazekas leszek.

2006-ban a szentesi Jövőnkért Alapfokú Művészoktatási Intézménybe jelentkeztem fazekas tanulónak. A fazekasság alapjait Kádár Barbara mestertől sajátítottam el. A szakmunkásvizsgát 2008-ban a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tettem le. A szentesi tanulmányaim alatt ismerkedtem meg a fekete kerámiával és Bese László fazekasmesterrel, akinek nagyon sokat köszönhetek. Tőle tanultam meg a fekete kerámia készítését, átadta az ősi mesterségnek szeretetét és tiszteletét.

2006-ban megépítettem a házam udvarán az égetéshez szükséges katlant és elkészítettem a saját korongomat. Távolabbi terveim között szerepel egy népi fazekasműhely kialakítása. Fontosnak tartom a fazekas szakma újraélesztését Kunszentmártonban, mivel a Bozsik család munkássága óta a városban nem dolgozott fazekas.

A fekete kerámia mellett Bozsik edényeket is készítek, ezzel megőrizve, továbbéltetve a helyi hagyományokat. A díszedényeken kívül készítek még sütő- és főzőedényeket, és szemeskályha-csempéket. A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum támogatja terveimet, az általuk szervezett gyermekprogramokon bemutatókat és kézműves foglalkozásokat tartok. A helyi művészeti iskola városi rendezvényein és táborain is részt veszek. Tagja vagyok a Csenged Népművészeti Egyesületnek.