Múzeumbarát tábor a Helytörténeti Múzeumban

            2022. május 30. és június 3. között rendeztük meg múzeumi táborunkat az óvodás korosztály részére, aTOP-5.3.1-16-JN1-2017-00004 azonosítószámú, a helyi identitás és kohézió erősítése a Kunszentmártoni járásban elnevezésű projekthez kapcsolódóan. A részt vevő gyermekek száma 25 fő volt.

            Táborunkat minden évben egy bizonyos tematika köré szervezzük, ebben az évben az népi építészetet jelöltük meg témaként. Az öt nap alatt változatos módon, különböző módszerekkel ismertettük meg velük ezt a területet: kirándulásokkal, múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, táncházzal stb.

            Az első napon Mucsi Ferenc fazekas irányításával készültek munkadarabok, hagyományos módon és elektromos korongon. Ezen a napon ellátogattunk a fazekas műhelyébe is, ahol kipróbálhatták a hagyományos korongozást is. Séta közben ismerkedtek az építészettel is. Következő programunk az Állami Gazdaság területén zajlott, ahol a hagyományos építkezési mód építő anyagával, a vályog készítésének módjával ismerkedtek meg Seres László vezetésével. Megtekintettünk egy búzatáblát is, mely a vályog készítésének egyik alapanyaga. Természetesen jutott idő játékra is. Itt szeretném megköszönni az ott lakó emberek és dolgozók kedvességét, segítségét. Kirándulást tettünk Öcsödre is, ahol foglalkozáson vettünk részt a József Attila Emlékházban, ill. Bencsik Márta népi iparművésznél. Itt szalmából készítettek ékszereket a gyermekek. Jordán Ágnes jóvoltából az öcsödi református templom belsejét is megnézhettük, ill. az orgonát is kipróbálhatták a táborosok. Nagyon jó program volt A Jancsi és Juliska meséjének feldolgozása is, melyen a gyermekek Kristóf Márta mézeskalácsos segítségével mézeskalács házikót állítottak össze. Délután táncházat tartottunk Makra András vezetésével. A tábor utolsó napja szintén kirándulással telt, a szentedrei Skanzenben vettek részt múzeumpedagógiai foglalkozáson Szabad a gazda címmel. Itt rendkívül sok példát láthattak a népi építkezésről. Szerencsére jutott idő a kisvasúttal körbejárni a skanzen területét is.

            Azt hiszem, nagyon tartalmas és színes programokkal kedveskedtünk a múzeumbarát táborban résztvevő gyermekeknek, akik a népi építészet rejtelmeibe nyerhettek betekintést.