Honismereti tábor

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Honismereti tábor…

A ”nagy szünet” után végre ismét felpezsdült az élet a múzeum udvarában. Július második hetében a „Humán szolgáltatások fejlesztése a Kunszentmártoni Járásban” című önkormányzati pályázat forrásából létrejövő Honismereti táborunk idén harmadik alkalommal valósulhatott meg. A napközis jellegű táborban 18 kisdiáknak nyújthattunk nyári élményeket, melyek révén közelebb kerülhettek szülőföldjükhöz. Pozitív visszajelzésnek tekintjük, hogy visszatérő résztvevőink is vannak, azonban ez kihívást is jelent, hiszen a programok tervezésénél figyelembe kell vennünk, hogy a közkedvelt foglalkozások mellett sok újdonsággal is tudnunk kell szolgálni.

A táborban igyekeztünk minél színesebb módon megismertetni velük többek között a kunszentmártoni hagyományokat, a Körös folyó természeti értékeit, építészeti és kulturális örökségeinket a városon belül és kívül egyaránt.

Az előző évektől eltérően, a program során a jól bevált kézműves foglalkozások mellett, idén találkozót szerveztünk a kunszentmártoni Idősek Nappali Klubjának tagjaival, teret adva a kapcsolatteremtésnek, a személyes tapasztalatok, emlékek és élmények megosztásának. A tábor egyik fő vezérszála az építészet témaköre volt, így ennek mentén folyt a beszélgetés a fiatalok és a még-fiatalabbak között. Később, többek között az itt szerzett tudásukra építve mérethették meg magukat a gyerekek a gyakorlatban, a „Lakatlan sziget” című búvóhely-építő játékos feladatban.

Gyomaendrődre utazva ellátogattunk a Bárka Látógatóközpontba, ahol a Körös élővilágába és a pákászat rejtelmeibe nyertünk betekintést, valamint eljutottunk az Endrődi Tájházba, itt a jellegzetes építési stílust, szobaberendezést ismertük meg. A jász gyökerek felfedezése okán utaztunk el Jászberénybe. A Jász Múzeumban megnézhettük a Lehel kürtjét, a Főnix Fészek Műhelyházban pedig bővíthettük ismereteinket a jász viseletekről.

Ebben az évben azonban nemcsak kirándulni vittük a gyerekeket, hanem egy ”időutazásra” is. Egészen a középkorig utaztunk vissza, hogy megtapasztaljuk hogyan is élhettek akkor, különös tekintettel az öltözködésükre, táplálkozásukra. Mucsi Ferenc, helyi fazekasmester udvarában tarthattunk középkori lakomát az akkor ismert és használatos fűszerek, illetve alapanyagok felhasználásával készült ételekből. A gyerekek a kornak megfelelő étkészlettel és terítési mód szerint fogyaszthatták el a sajátos fűszerezésű csirkehúst, mellé a kölödert (a középkorban köretként fogyasztott étket) és a nyírfavizet.

Reméljük, a gyerekek pazar emlékeket őriznek a táborban történtekről és amellett, hogy jól szórakoztak, sokat megtanultak a nagyszüleik és régen élt elődeink életéről.

Köszönjük mindazok munkáját, együttműködését, akik hozzájárultak ennek a feledhetetlen tábornak a létrejöttéhez.

Élje át Ön is a tábor legszebb pillanatait! (videó)