A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös vándorkiállítása.
Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik ez a kiállítás, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás története kerül bemutatásra. A tárlat látogatói megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.
Írta: Tóth Erika
A tárlat bemutatkozó helyszínei:
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest: 2017. június 20. – október 15.
Helytörténeti Múzeum, Kunszentmárton: 2018. június 01. – október 27.
Herman Ottó Múzeum, Miskolc: 2018. december 05. – 2019. március 31.
Janus Pannonius Múzeum, Pécs: 2019. április 17. – augusztus 31.
Soproni Múzeum, Sopron: 2019. szeptember 27. – november 10.
Nagyatádi Városi Múzeum, Nagyatád: 2020. február 22. – szeptember
Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár: 2020. szeptember 24. – május
A kölcsönzéssel kapcsolatban érdeklődni az alábbi e-mail címen van lehetőség:
info@muzeumatomlocben.t-online.hu