Ország László

 

hímző, Népi Iparművész, a Magyar Kultúra Lovagja

  • 5440 Kunszentmárton, Újvilág út 22.
    +36 70 381 23 74
  • weboldal: www.csengedi.hu
    e-mail: orszag.laszlo47@gmail.com

1947-ben születettem Kunszentmárton tanya- világában. A paraszti életforma, annak minden nehézsége és szépsége meghatározta kapcsolatomat a hagyományokhoz. 27 éves koromban autodidakta módon tanultam meg hímezni. Azóta a legbonyolultabb hímzések, szálhúzásos-vagdalásos és pókkötéses munkák, s jászsági és kunsági minták csodás darabjai kerültek ki kezem alól. Jelenleg a hálócsipke felújításán dolgozom.

1982-től rendszeres résztvevője vagyok az Országos Népművészeti Kiállításoknak és számtalan továbbképzésnek, amelyeken oktatóként is közreműködtem. 98 kiállításon 33 díjat kaptam, 10 külföldi kiállításon is láthatták munkáimat. A NIT 1984-ben ismerte el először tevékenységemet, azóta 120 db zsűrizett hímzésem közül 48-at A minősítéssel jutalmazott.

Alkotó- és kutatómunkám mellett a népművészet hagyományainak újjáélesztésén is sokat fáradoztam: 1984 óta a Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület, 2002 után a Csenged Népművészeti Egyesület ad keretet a helyi tradicionális paraszti hímzéshagyaték átörökítéséhez. A kapuvári parasztkultúra textilhagyatékának felújítása és országos megismertetése is munkásságom része.

Kiemelkedő népművészeti munkámért és a népművészet századvégi átmentéséért 2003-ban – a tárgyalkotó népművészek között elsőként – a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerték el tevékenységemet. Tervezem, hogy rendszeres oktatáson, továbbképzéseken, bemutatókon szélesebb körben is megismertetem a csengedi hímzést és a kapuvári viselet hímzéseit, s folytatom az Országos Hálócsipke Kiállítás szervezését.

Kitüntetések, címek:

1984. Népi iparművész
2003. a Magyar Kultúra Lovagja

Fontosabb díjak:

KISZ KB Nívódíj
Népművelési Intézet Nívódíja
SZOT Nívódíj
Gránátalma Nívódíj
Szakszervezeti Nívódíj
ONK I.-II. díj
Kiváló Együttes cím
Tavaszi Fesztivál nívódíj
SZÖVOSZ díj
Mesterremek-díj
Kis Jankó Bori I., II., III. díj
TOT nagydíj