Kotvics Imre kádármester

Kotvics Imre kádármester
Kotvics Imre kádármester

Kotvics Imre kádármester

Kotvics Imre tiszakürti kádármester apja és nagyapja is hordókészítéssel foglalkozott, már 1864-óta. A nagyapa Hódmezővásárhelyen kezdte pályafutását, 1900-ban költöztek Tiszakürtre. Id. Kotvics Imre tőle tanulta meg a mesterség fogásait, fia Ifj. Kotvics Imre Kunszentmártonban végezte a tanonciskolát.

Idősebb Kotvics Imre a Jász-Nagykun-Szolnok megyei iparkiállításon 1928-ban bronzérmet, majd az azt követő 1929-es Tiszavidéki Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Ipari Kiállításon és Vásáron aranyérmet és díszoklevelet kapott nevezetes ovális hordójáért. A „Kotvics-féle” hordóból kétfelé rekesztése, valamint kétszárú csapjának köszönhetően vörös és fehérbor egyaránt csapolható volt. Az eredeti hordó, -amit 1957-ben elkoboztak- Kotvics Imre tudomása szerint igen kalandos utat járt be, ugyanis szerinte Ny. Sz. Hruscsov orosz pártfőtitkárt ajándékozták meg vele. A mester később elkészítette a különleges hordó pontos másolatát, amely a kiállításban megtekinthető.
1982-ben részt vettek a megye legnagyobb hordójának javításában, amely 177 hl és 20 l-es űrméretével és 3 m 40 cm-es belvilágával öt ember háromheti munkájával készülhetett el. A műhelyben a megrendelésektől függően 4-6 ember is dolgozott. Id. Kotvics Imre pályafutása alatt hat tanulót nevelt ki, és mindig minőségi munkák kerültek ki a keze alól.