HONISMERETI TÁBOR A MÚZEUMBAN 2024

Táborunk első napján a fűszerekről és a gyógynövényekről tanultunk játékos módon. Telefonos applikáció segített az élő növények beazonosításában. Figyeltük, szagoltuk, kóstoltuk a növényeket.

Hálával tartozunk a Nőklub tagjainak, akik eljöttek hozzánk, s nem csupán a fűszerfelismerő játékunkban vettek részt, de hagyományos süteményeket készítettek velünk.

A tábor második napján ugyancsak különleges élményeket szereztünk. Délelőtt az Idős Klubból érkeztek hozzánk, hogy tapasztalatot cseréljünk a régi és a mai modern játékokról. A kedvenc játékok közül közösen készítettük el a rongylabdát.

Délután előadás, bemutató következett a halászatról. Egy foglalkozás keretében a hálókötés fortélyaival ismerkedtünk meg, majd horgászbotot készítettünk. A nap csúcspontja az evezés volt a Körösön Dr. Szabó Péter és Hegedűs Krisztián segítségével.

A harmadik nap kirándulással telt. Kecskemétre utaztunk az Arborétumba, ahol a kilátó megmászása után a Leskowsky Hangszergyűjteményben interaktív foglalkozáson vettünk

részt, megismerkedtünk különböző földrészek hangszereivel. Programunk zárásaként ellátogattunk a Vadaskertbe is.

Honismereti hetünket Hegedűs Krisztián interaktív foglalkozásával folytattuk, aki megismertette táborozóinkkal, milyen munkákat végeztek a gyermekek a családban, majd egy-két gyermekjátékot is bemutatott, mint pl. a pitykézés. Ezt követően papírsárkányt készítettünk, melyet a Körös-parton reptettünk.

Délután az Alföld egyik legjellegzetesebb építő anyagát, a vályog elkészítését próbáltuk ki a gyakorlatban Seres László segítségével.

A népi építészettel, a házak építésével ismerkedtünk meg. Megtudtuk, hogy milyen alapanyagokat használtunk egykor és ma, kik azok a mesterek, akik elkészítik a házakat, hogyan fogjunk hozzá, ha építeni szeretnénk valamit. A délelőttöt pedig kunyhók felépítésével zártuk.

A tábor utolsó eseményeként népi hangszereket szólaltattunk meg, s elkészítettük a sajátunkat is.