KÁDÁRMŰHELY

A hordó készítése és használata az ókorig nyúlik vissza és összefügg a szőlőtermeléssel és a borkultúrával. Magyarországon már Szent István király idejéből tudomásunk van kádárokról.

Kotvics Imre tiszakürti kádármester apja és nagyapja is hordókészítéssel foglalkozott már 1864 óta. A nagyapa Hódmezővásárhelyen kezdte pályafutását, s 1900-ban költöztek Tiszakürtre. Id. Kotvics Imre tőle tanulta meg a mesterség fogásait, fia Ifj. Kotvics Imre Kunszentmártonban végezte a tanonciskolát. A műhelyben a megrendelésektől függően 4-6 ember is dolgozott. Id. Kotvics Imre hat tanulót nevelt ki, és mindig minőségi munkák kerültek ki a keze alól. A tiszazugi szőlősgazdák bőven ellátták őket munkával, így főleg megrendelésre dolgoztak. Idősebb Kotvics Imre a Jász-Nagykun-Szolnok megyei iparkiállításon 1928-ban bronzérmet, majd az azt követő 1929-es Tiszavidéki Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Ipari Kiállításon és Vásáron aranyérmet és díszoklevelet kapott nevezetes ovális hordójáért. A „Kotvics-féle” hordóból kétfelé rekesztése, valamint kétszárú csapjának köszönhetően vörös és fehérbor egyaránt csapolható volt.

Ha érdekli, miért nevezik a kádárokat a „fa kovácsainak”, tekintse meg a fedett szín alatt berendezett kiállításunkat!
Az udvaron felállított hordólovagló pad izgalmas játékot nyújt a kisebbek számára.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.